Evaring

jose.bank-1Met een kort gesprekje en een kop thee weet ze me snel op mijn gemak te stellen, en beginnen de ontspanningsoefeningen, die we samen doen. Vanuit de ontspanning gaan we op zoek naar de klank, zoals die het natuurlijkst en vloeiendst komt. José staat daarbij als een spiegel voor me en laat me zien, horen en voelen wat ik eigenlijk doe als ik zing. Ze maakt me bewust van dingen, die ik onwillekeurig doe en waar ik me amper bewust van ben. In de eerste les al wees ze me op mijn houding en mijn neiging mijn hoofd wat naar boven te richten. Nooit zelf aan gedacht, en ja, het zingt sindsdien een stuk makkelijker!
Bijzonder aan José is dat ze zo sensitief is. Ze draagt niks op, benadrukt geen harde regels of technieken, maar luistert en kijkt heel grondig en geeft daarvan uit aanwijzingen. Geen geforceer bij haar, maar zoeken naar balans. Het laatste deel van de les is steevast het meest concreet. Dan werken we aan een lied naar keuze, en geeft ze me direct bruikbare tips voor lastige passages, tips die me inmiddels meer souplesse, bereik en zangplezier hebben gegeven! ” Robert Weijers

“Sinds kort ben ik de 50 gepasseerd. De midlife crisis heb ik weten over te slaan, onder andere door me op een nieuwe hobby te storten namelijk piano spelen.
José Arts vond ik daarbij op mijn pad om me daarin te begeleiden en dat doet ze fantastisch!
Ze geeft de pianolessen met de nodige variatie in oefeningen en met humor, zodat de lessen nooit saai zijn en ik het elke keer weer als een feest ervaar. Ze heeft mensenkennis en is flexibel genoeg om de lessen telkens aan mijn individuele persoon aan te passen.
Daarbij oefen ik thuis regelmatig en neem ook initiatief om zelf liedjes uit te zoeken uit boeken en van internet.
Ik leer van José het notenschrift in mijn eigen tempo en tevens leert ze me de akkoordenschema’s. Zodoende kan ik nu na slechts 4 lessen al verscheidene liedjes spelen met twee handen.
Bij deze wil ik José dan ook van harte aanbevelen als pianolerares.
Met haar deskundigheid en persoonlijke begeleiding én mijn eigen inzet ben ik een  droom aan het verwezenlijken om mezelf bij het zingen te kunnen begeleiden op dat prachtige instrument de piano.” Indra uit Amsterdam

“Zangles van José, voor mij een hele belevenis.
Alhoewel ik al heel wat zanglessen in het verleden heb gehad, nooit echter zó’n verfijnde stem-opbouw meegemaakt! Eerst rustige adem- en ademsteunoefeningen, DE basis voor elke stemtraining. Dan stemoefeningen, van makkelijk naar iets moeilijker en veeleisender enz. Het is makkelijk als je goed kunt voelen wat er allemaal in je lichaam gebeurt door het geluid dat je maakt. Dan komt er wel of geen correctie van Jos&#233. Elke les leer ik weer wat nieuws. Leuk!
Het fijne van de lessen vind ik, dat het niet uitmaakt in welke muziekrichting je bezig bent. Klassiek, jazz, pop… alles is OK. Als ik mijn stem maar goed gebruik, want ik heb maar één stemorgaan en daar moet ik mijn hele leven mee doen. (Wie niet trouwens).” Margreet